Dziś w roli głównej cynamon, zaraz po wanilii ulubiony mój smak i zapach. Choć dla niektórych to typowo świąteczny zapach dla mnie wszystko mogłoby być cynamonowe. Ten ciepły zapach, który ogarnia cały dom podczas pieczenia drożdżówek jest nie do opisania, zdecydowanie poprawia humor.
A Wy macie jakieś swoje ulubione zapachy ?
Lista składników:
3 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
25g drożdży
szczypta soli
1/4 szklanki rozpuszczonego masła
1/4 szklanki letniej wody
1 jajko
3/4 szklanki letniego mleka
Na początek rozpuszczamy drożdże w letnim mleku z łyżeczką cukru. Całość przykrywamy ściereczką do momentu pojawienia się na powierzchni pęcherzyków powietrza. Następnie dodajemy cukier, sól oraz ok szklanki mąki.
W drugiej misce mieszamy jajko z wodą oraz dodajemy ekstrakt waniliowy.
Do miski wsypujemy resztę mąki, następnie dodajemy płyny czyli jajko z wodą oraz drożdże. Wyrabiamy gładkie, elastyczne, dość luźne ciasto (ja skorzystałam z pomocy mixera żeby przyspieszyć cały proces).
Kiedy ciasto jest już gotowe i nie jest lepkie przykrywamy ściereczką całość i odstawiamy na ok 40 minut i czekamy aż ciasto urośnie.
W tym czasie rozpuszczamy masło, po rozpuszczeniu dodajemy do niego łyżeczkę cynamonu.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte dzielimy je na cztery równe części. Pierwszą część rozwałkowujemy na okrągło i smarujemy pędzelkiem cynamonowym masłem.
Złożone cztery placki kroimy na osiem równym części - tak jak pizzę.
W każdym z ośmiu kawałków robimy nacięcie, a następnie przekładamy końcówkę przez dziurkę tak jak chrusty.
Wszystkie części przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 - 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika polewamy każdą drożdżówkę lukrem cytrynowym. Lukier przygotowujemy ucierając około 6 łyżek cukru pudru wraz z sokiem z polowy cytryny.
Pyszne, pachnące cynamonowe drożdżówki gotowe. Idealnie do kawy i herbaty.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz