środa, 12 czerwca 2013

Z cyklu pyszne i zdrowe śniadania: Granola - Musli

Kto z nas nie lubi dłużej pospać rano? Chyba każdy, ja na pewno. Ale dłuższy sen nie może oznaczać wyjścia z domu bez śniadania, bo to najważniejszy posiłek całego dnia. To on daje nam energię na pierwszą część dnia dlatego ważne jest, aby jeść śniadania przed wyjściem z domu, ale również ważne jest zwracanie uwagi na to co jemy na nasze śniadanie. 
Granola inaczej nazywana musli jest zdrowa bogata w mnóstwo witamin, a także zawiera błonnik jakże cenny dla naszego organizmu, który daje nam uczucie sytości.
Dlatego dzisiaj zachęcam Was do przygotowania granoli w swoim domu.



Lista składników:

wiórki kokosowe - 1 szklanka
płatki owsiane - 1 i 1/2 szklanki
żurawina - 1/ szklanki
płatki migdałowe - 1/2 szklanki
morele - 1/2 szklanki
cynamon - 1/4 łyżeczki
olej - 1/4 szklanki
płynny miód - 2 łyżki
szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

Blaszkę, w której będziemy zapiekać naszą granolę wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, dodajemy sól, cynamon i miód. Całość mieszamy.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170st i pieczemy 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Po upływie tego czasu dodajemy morele i żurawinę i pieczemy jeszcze 5 minut. 


Przestudzoną granolę wsypujemy do szczelnego pojemnika. I gotowe pyszna i zdrowa granola idealna na śniadanie z mlekiem czy jogurtem. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz